Heidens kerstfeest

Wat: Nachtmis.

Waar: Stadsschouwburg.

Wie: Joost Zwagerman, Peter Heerschop, Jeroen Smit, Diederik Jekel, Anousha Nzume, Wende Snijders en honderden heidenen.

Waarom:Voor wie niet vroom genoeg is voor de kerkbank, houdt Urban Myth met de Stadsschouwburg een alternatieve mis.

Wanneer: Dinsdag 24 december, 22.00 uur.

Een stille nacht is het niet op het Leidseplein. Een heilige nacht evenmin, kijkend naar de weinig verhullende rokjes van de Britse toeristen die – ook op een avond als deze – op zoek zijn naar nachtelijk avontuur. De verloren zielen die op kerstavond zoeken naar iets meer bezinning, maar niet in den Here zijn, kunnen terecht bij de Nachtmis in De Stadsschouwburg.

“Mag ik jouw lethargie even lenen?” vraagt een bezoekster. Even is er wat onduidelijkheid, maar dan wordt duidelijk dat ze het programmaboekje bedoelt, waar gekscherend liturgie boven blijkt te staan. Ze lacht. “Nou, ik pas in elk geval in de doelgroep.”

Er worden gospelliederen gezongen, er wordt een mea culpa afgelegd en bij de communie worden appels uitgedeeld. Het zorgt voor een jolige sfeer, met hier en daar een serieuze noot.

Om middernacht zit de dienst erop. Bij de bar draait een dj plaatjes. Een enkeling zet een voorzichtige danspas,maar een heidens bacchanaal wordt het niet. Of toch? Als de muziek er voortijds mee stopt, zorgt dat bij sommigen voor verontwaardiging. “Zullen we dan maar gewoon naar wat foute cafés om de hoek?” Genoeg bezinning voor vanavond.