Ik struinde weer een tijdje feestjes af voor Het Parool

Voor Het Parool trok ik in december weer even de Schuim-schoenen aan. Dit is een van de dagelijkse reportages die ik schreef. 

Ook Schuimverslaggevers moeten weleens op vakantie. Dus terwijl uw vertrouwde bon vivant Hans van der Beek gisteren onderweg was naar zonnige oorden, toog ik – zijn vervanger de komende weken – naar The Breakfast Club aan de Wibautstraat voor een feestelijke opening. Iemand moet het doen.

Voor even transformeert de ontbijtplek de komende tijd in de avonduren in The Champagne Club en dat moet gevierd met, uiteraard, heel veel bubbels.

Leuk, zo’n pop-upbar, zeg ik bij binnenkomst tegen Lonneke de Jong, brandmanager bij Moët Hennesy en een van de initiatiefnemers.

Ho, wacht even. “Zo noemen we The Champagne Club niet hoor.” Volgens haar is de term ‘pop-up’ alweer hopeloos ouderwets: ­elke winkel of horecagelegenheid die een beetje met zijn tijd meegaat is tegenwoordig een pop-upconcept.

Erg pop-up doet het hier inderdaad niet aan. Nergens een cactus onder een glazen stolp, opgezette fret of vergeelde wereldkaart te bekennen.

Het enige wat een beetje in de lijn past van het typische pop-updecorum is de quote die boven de bar prijkt: “Move over coffee, this is a job for champagne.”

Juriaan Tholenaar, sales director bij Moët Hennessy, heeft er nog een. “Champagne! In victory one deserves it, in defeat one needs it.” Niemand minder dan Napoleon Bonaparte zei dat. Champagne is dus bij elke gelegenheid een geschikte drank – Tholenaar wil het maar gezegd hebben.

Terug naar Lonneke. Eindeloos hebben zij en haar collega’s nagedacht over een goede benaming voor het concept, dat dus geen pop-upbar is. Plop-up passeerde de revue, maar dat stemde niet tot tevredenheid.

Champagneria dan? Tikkie saai. Totdat de term zomaar ineens tot haar kwam. “Een take-over! Dat is het!”

Dat is een minder holle term dan je misschien zou vermoeden, want The Breakfast Club wordt de komende avonden steeds in krap een uur tijd omgebouwd tot The Champagne Club.

Extreme home make­over is er niets bij. De ijskast waar normaal zoetigheid in staat, wordt gevuld met flesjes Moët, de panelen aan de muur met daarop het ontbijtmenu worden vervangen voor een champagnemenu en het personeel kreeg zelfs een speciale training.

“En dat alles hebben we in slechts vijf weken tijd bedacht,” aldus Lonneke, die zelf bijna niet lijkt te geloven dat alles vanavond op rolletjes loopt.

Als je erbij wilt zijn, moet je snel zijn, want The Champagne Club is er maar tijdelijk. En nu niet zeggen dat het een pop-upbar is.